În perioada 22 decembrie - 8 ianuarie beneficiați de un discount de 20% la toate produsele! Discountul se aplică automat la finalizarea comenzii.

Caută
Închideți această casetă de căutare.

TEHNICI FIABILE DE AMPRENTARE: DOUĂ PROPUNERI PENTRU ACELAȘI OBIECTIV

Pradíes Ramiro G., Abad Coronel C., García Martínez I., Ferreiroa A.
Pradíes Ramiro G.

Director al Departamentului de proteze de la Universitatea Computense din Madrid. MDD și Magister Universitario in Prosthesis (UCM). Co-autor a 3 cărți și autor a 60 de publicații. Director al Diplomei Universitare în implantologie clinică la UCM. Câștigător a 10 premii științifice la congrese și instituții.

Abad Coronel C.

Profesor de protetică la Universitatea din Cuenca, Ecuador. Specializat în reabilitare orală la Universidad de Chile.

García Martínez I.

Master în stomatologie la USP-CEU Master în științe dentare la UCM din Madrid.

Ferreiroa A.

MDD și Master în protetică orală la UCM. Colaborator onorific în cadrul Departamentului de Protetică Orală din cadrul UCM

Un pacient de 45 de ani, fără antecedente medicale de interes, cu o mandibulă total edentată. În urma studiului clinic și radiografic, s-a decis planificarea inserției a 6 implanturi inferioare și montarea unei proteze imediate temporare înșurubate.

După procedura chirurgicală standard, care a constat în inserarea a 6 implanturi Sweden & Martina Premium, 3,8 mm x 13 mm, au fost poziționați stâlpii de vindecare transgingivali, cu suturi în jurul acestora. Ulterior, stâlpii transgingivali au fost înlocuiți cu transferuri PEEK, care au fost apoi stabilizate cu o rășină fotopolimerizantă (Conlight, Kuss Dental, Madrid, Spania).

Modelele realizate anterior au fost ulterior modificate pentru a le permite să cuprindă structura fixă obținută, luându-se apoi o amprentă de ocluzie care să ofere tehnicianului de laborator informații despre ocluzie înainte de operație. Interiorul modelului a fost umplut cu un polimer (Impregum, 3M ESPE, Seefeld, Germania) și s-a luat o amprentă cu gura închisă, poziționând un material pentru înregistrarea pe fețele ocluzale ale dinților (Occlufast, Zhermack, Italia). După timpul de polimerizare (3 minute), amprenta a fost îndepărtată și trimisă la laborator pentru a permite realizarea protezei provizorii.
Trei luni mai târziu, a fost începută reabilitarea finală, avându-se în vedere o proteză hibridă înșurubată CAD/CAM cu structură din titan.

Amprenta finală a fost realizată folosind transferuri cu o tăviță deschisă fixată cu o bară de titan de 1,5 mm. Această procedură a fost finalizată cu ajutorul aparatului de sudură intraoral Dent Weld. Acest aparat are o piesă de mână cu pense care transmite energie capabilă să genereze căldura necesară pentru a topi titanul.
Înainte de începerea protocolului, s-a folosit un retractor OptraGate (Ivoclar Vivadent, Schaan, Liechtenstein) pentru a facilita deschiderea gurii pacientului și pentru a îmbunătăți accesul la transferuri. Dispozitivul Dent Weld a fost apoi configurat cu programul Single cu o valoare de putere selectată (54% la 162 jouli pentru o grosime a barei de titan de 1,5 mm), iar electrozii au fost conectați la cele două transferuri. Bara a fost tăiată cu o lamă de freză diamantată în unghiuri drepte și irigată, iar procedura a continuat la transferul următor cu o nouă bară de sudură.

În acest mod a fost posibil să se evite “efectul de memorie” al barei de titan, care ar putea produce o deformare a transferurilor asamblate la desprinderea amprentei.
După ce toate transferurile au fost fixate două câte două, a fost verificată poziționarea corectă a tăvii personalizate. Apoi, amprenta a fost luată cu tehnica tăvii închise, folosind un amestec dublu de silicon ușor și greu (Virtual, Ivoclar, Schaan, Liechtenstein).

Derulați până sus