SHELTER®

O linie specifica de separatoare de celule care sustine regenerarea tesuturilor in chirurgia osoasa si reconstructiva.

 

1. UBGEN singura companie producatoare de os biologic obtinut din tesut osos provenit de la vaci mai mici de 24 de luni, crescute in Italia.

 

2. Procedura de obtinere a osului biologic respecta cele mai inalte si riguroase standarde de calitate la nivel european, impuse de legislatia italiana.

 

3. Tesutul osos este prelevat de la vaci tinere, atent controlate in vederea garantarii inexistentei encefalopatiei spongiforme bovine (ESB) sau “sindromul vacii nebune”.

 

4. Osul bovin este procesat la temperaturi cuprinse intre -80°C A + 121°C ceea ce permite pastrarea proprietatilor tesutului osos si neceramizarea acestuia.

VIDEOS

Membrane Shelter®

 

Shelter® este o membrana de pericard, de origine bovina, a carei structura extracelulara de colagen este pastrata datorita unei proceduri de decelerare inovatoare. Compozitia multidirectionala a fibrelor de colagen din pericard asigura o mai mare stabilitate si protectie la locul grefei.

 

UBGEN a dezvoltat doua tipuri de membrane pericardice: Shelter Fast, o membrana cu resorbtie rapida (4-5 saptamani), datorita structurii speciale de tesatura deschisa a colagenului si Shelter Slow, o membrana cu resorbtie mai lenta (3-6 luni) structura tridimensionala modificata a fibrelor de colagen care au devenit mai rezistente prin intensificarea legaturilor.

 

Shelter Fast si Shelter Slow sunt concepute pentru a favoriza proliferarea osteoblastelor si a celulelor ligamentului parodontal prin protejarea sit-ului de colonizarea tesuturilor moi. Ele sunt stabile si rezistente la tractiune, iar pozitionarea acestora este simpla si usor de gestionat.

Proprietati mecanice Shelter® Fast si Shelter® Slow

 

Membranele Shelter® au fost supuse unor teste mecanice de tractiune, din care a fost posibila determinarea curbelor de tensiune-intindere (graficul 1) cu un model caracteristic al materialelor colagene, ceea ce demonstreaza faptul ca procedeele de productie UBGEN mentin intacta structura fibrilelor de colagen si a altor componente cum ar fi elastina.

 

Aria 1: Alinierea fibrelor cu un modul de elasticitate foarte scazut. Acest lucru indica necesitatea unei forte foarte scazute pentru a intinde membrana.

Aria 2: Fibrele de colagen se regleaza in directia stresului si incepe sa apara o anumita rezistenta datorita legaturilor inter- si intra-moleculare.

Aria 3: Legaturile inter-fibrilare sunt rupte si sufera o deformare plastica pana cand esantionul este rupt.

 

Membranele Shelter Fast, Shelter Slow si o alta membrana de pe piata, in ciuda faptului ca au diferite valori, sunt probabil derivate din tesuturi, prin procese care permit matricei de colagen sa ramana intacta uneori impreună cu alte componente cum ar fi elastina.

 

Astfel, in anumite conditii, Shelter Fast si Shelter Slow prezinta o structura naturala de colagen:
– O prima zona de aliniere fibrilara;
– O zona rezistenta la stres;
– O a treia etapa de rupere treptata cu fibre care continua sa mentina membrana intacta si in pozitie.

 

Graficul arata clar ca membrana Shelter Slow necesita un efort mai mare de tractiune pentru a ajunge la punctul de rupere, indicand o rezistenta mai mare la degradare.

Resorbtia membranelor Shelter®

 

Membranele  Shelter Fast si Slow au fost supuse testelor de degradare in vitro.

Procesul de reticulare a membranei lente a permis reabsorbtia pentru o perioada mai mare de timp (3-6 luni).
Aceasta se datoreaza numarului mai mare de legaturi intramoleculare dintre fibrilele de colagen (graficul A și B).
Timpul de degradare pentru membrana rapida a fost de aproximativ 4-5 saptamani.

Proprietati de hidratare Shelter® Fast si Shelter® Slow

 

Procesul de productie a membranei Shelter permite pastrarea structurii reticulare a matricii de colagen, rezultand astfel un anumit nivel de porozitate dupa deshidratare (graficul C).
Membrana este foarte hidrofila si absoarbe rapid solutia, mentinandu-si in acelasi timp o structura buna, fara a cadea si fara a dobandi proprietati de aderenta.

 

Membrana se adapteaza suprafetelor pentru aplicatii, suprafete pe care membrana trebuie asezata si apoi modelata pe anumite suprafete neregulate.

 

Membrana Shelter Slow, spre deosebire de Shelter Fast, isi pastreaza elasticitatea si manevrabilitatea, dar este mai rigida, mai rezistenta si sensibil mai putin hidrofila.

 

Procesul de reticulare a membranei face membrana mai compacta, crescandu-i rezistenta la tractiune si mentinandu-i elasticitatea.
Membranele Shelter Fast si Slow sunt potrivite pentru a fi aplicate in regenerarea tisulara, capacitatea lor de hidratare facilitand manevrabilitatea si aderarea la suprafete neuniforme chiar si in pozitii dificile.

Aplicabilitate clinica

 

Mentinerea sitului implantar alveolar (postextractiv) si a creastei osoase.

 

Chirurgia sinusului maxilar.

 

Augmentarea osoasa orizontala in cazul defectelor “2 pereti”

 

Augmentarea osoasa verticala in cazul defectelor “2 pereti”

 

Corectarea deficientelor osoase in perimplantite

 

Defectele de dehiscenta a implanturilor.

 

Corectarea defectelor parodontale si de furcatie ale dintilor.