"IMPLANTOLOGIE CONSERVATOARE", UTILIZAREA CERAMICII INTEGRALE ÎN REABILITAREA COMPLETĂ A SECTORULUI FRONTAL

Guiducci N., Marasca R., Malagnino V., Pappalardo A., Gobbi R., Pauly C.
Guiducci N.

Masterat în stomatologie la Universitatea din Genova, cu mai multe cursuri și masterat în stomatologie restaurativă și protetică fixă. Membru activ al Clubului de studiu Massironi. Speaker și autor de publicații despre stomatologia adezivă Cabinet privat în Genova.

Scopul acestei lucrări a fost de a evalua proprietățile structurale ale ceramicii integrale atât în ceea ce privește reabilitarea conservatoare, cât și în ceea ce privește reabilitarea implantoprotetică; ceramica integrală a fost considerată până acum un material foarte estetic, dar a fost puțin utilizată pentru reabilitări pe implanturi.
În prezent, ceramica integrală este utilizată pe scară largă pentru realizarea reabilitărilor protetice cu o valoare estetică foarte ridicată, putând fi folosită pentru realizarea de coroane, fațete și stâlpi implant-protetici. 

Una dintre caracteristicile care diferențiază ceramica integrală de ceramica tradițională este că permite prepararea protetică la nivel juxta-gingival, evitându-se astfel riscul de a vedea o zonă întunecată la nivel sulcular. Ceramica integrală este utilizată și pentru realizarea de stâlpi pe implanturi, cu rezultate excelente și în ceea ce privește rezistența la sarcinile masticatorii. Acest caz clinic descrie reabilitarea sectorului frontal superior cu proteză integrală pe implanturi și fațete integrale pe stâlpi naturali.

Cazul clinic

Cazul clinic se referă la un pacient de sex masculin în vârstă de 48 de ani cu agenezie de 12, 22 și canini ectopici (Fig. 1-2). Pacientul era motivat și dorea să își rezolve situația atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Astfel, i-am propus o terapie ortodontică pentru a crea spațiu suficient pentru inserarea a două implanturi Premium în poziția 13 și 23; s-a propus, de asemenea, realizarea de fațete pe 11 și 21, fațete pe cei doi canini “transformându-i” în incisivi laterali și realizarea a două ceramici integrale pe implanturi cu un stâlp protetic integral pentru reobținerea celor doi canini, pentru a reabilita aspectul sectorului anterior. 

Mulțumită de plan, pacienta a decis să înceapă imediat reabilitarea, începând, evident, cu o ședință de igienă profesională, cu instrucțiuni de întreținere și motivare. La următorul control, acesta părea să fi menținut igiena orală și era motivat, astfel că s-a decis începerea terapiei ortodontice (Fig. 3).

S-a folosit o trasare cefalometrică pentru a obține o vedere completă a tipului scheletului brahifacial și pentru a verifica valorile cefalometrice. După extragerea elementului 63 s-a efectuat un tratament ortodontic fix cu tehnica Ricketts, folosind arcuri cu compresie ușoară pentru a crea spațiul necesar pentru inserarea implanturilor. În continuare s-au inserat două implanturi Premium (Sweden & Martina) 3,30 x 100 și s-a așteptat integrarea acestora (Fig. 4).

În timpul perioadei de osteointegrare, sarcina dispozitivului ortodontic a fost de a menține spațiul. Când perioada de osteointegrare s-a încheiat, dispozitivul ortodontic a fost îndepărtat și s-au pregătit cele patru elemente frontale (Fig. 5); amprenta a fost luată în același timp cu amprenta pe implanturi cu un transfer pentru tehnica open tray cu perforații (Fig. 6).

Pentru o mai mare precizie, ceara de articulare a fost înregistrată cu arcada facială. La o săptămână după amprentare s-a efectuat testul “netratat” al celor patru fațete și testul celor doi stâlpi integrali cu coroana respectivă din ceramică integrală (Fig. 7). 

La finalizarea fazei de laborator, produsele protetice au fost cimentate cu un sistem integral adeziv.
Pacientul a fost pe deplin mulțumit de lucrarea realizată atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional (Fig. 8).

"IMPLANTOLOGIE CONSERVATOARE", UTILIZAREA CERAMICII INTEGRALE ÎN REABILITAREA COMPLETĂ A SECTORULUI FRONTAL
Derulați până sus