În perioada 22 decembrie - 8 ianuarie beneficiați de un discount de 20% la toate produsele! Discountul se aplică automat la finalizarea comenzii.

Caută
Închideți această casetă de căutare.

FACTORI DETERMINANȚI ÎN SĂNĂTATEA ȚESUTURILOR PERIIMPLANTARE DIN POST-EXTRACȚIE IMEDIATĂ

Laguna Martos M., González Sánchez G.
Laguna Martos M.

A absolvit medicina dentară la Universitatea Complutense din Madrid. Practică în regim privat în cadrul Instituto Manchego de Implantología y Estética IMAYE.

O pacientă în vârstă de 45 de ani sosește la clinică din cauza unui abces. În timpul controlului clinic se observă o fractură orizontală a rădăcinii 12, care fusese supusă unui tratament endodontic. Se propune un tratament care să asigure avulsia elementului și o inserție imediată a implantului, deoarece alveolele sunt intacte, și o proteză temporară printr-o punte din fibră de sticlă care aderă la dinții adiacenți și ghidează creșterea profilului de emergență. În timpul analizei radiografice se observă o corticală vestibulară intactă și un volum osos apical suficient la
12 care permite inserarea imediată a implantului. Fractura radiculară este subgingivală, dar supracrestală. 

Fragmentele fracturate sunt avulsionate, se introduce un implant Kohno de 3,80 x 11,5 mm fără ridicarea lambourilor și se umple spațiul cu un amestec de os heterolog și autolog recoltat în timpul forajului. În acest caz nu este necesară utilizarea unei grefe conjunctive. În cele din urmă se confecționează o punte din fibră de sticlă și compozit pentru un camuflaj perfect în armonie cu celelalte elemente prezente în gură. La controlul de 7 zile se observă o evoluție pozitivă a fistulei, care dispare, iar țesuturile se adaptează la forma punții provizorii. Cu toate acestea, după 4 luni de osteointegrare a implantului, deși nu a fost ridicat niciun lambou, avulsia a fost realizată cu scrupulozitate și spațiul a fost umplut cu biomaterial, s-a produs o resorbție osoasă vestibulară mare la nivelul implantului, lăsând o concavitate. 

Țesuturile periimplantare nu vor genera o stabilitate pe termen lung pentru reabilitarea noastră și reprezintă o limită pentru obținerea unei estetici naturale. La îndepărtarea provizoriului și a pilonului de vindecare, din punct de vedere ocluzal, defectul este și mai evident. Prin urmare, se decide inserarea unei grefe de țesut conjunctiv din palat, care conferă volum și sănătate pe termen lung tratamentului nostru. După operație se poate observa cum aspectul este îmbunătățit, iar prognosticul este mai favorabil. În final, din imaginea de la 7 luni se poate aprecia creșterea și integrarea corespunzătoare a restaurării și a țesuturilor periimplantare.

Derulați până sus